KOLPOSKOPİ

KOLPOSKOPİ

Kolposkopi nasıl yapılır?

Kolposkopi İşlemi

Kolposkopi, özel bir mikroskop türü olan kolposkopun, kadınlarda rahim ağzı, vajina ve dış genital organları, anormal doku veya rahim ağzı kanseri  göstergesi olabilecek hücresel değişiklikler açısından incelemek için kullanıldığı bir prosedürdür. Prosedür sırasında, anormal görünen dokulardan biyopsi alabiliriz.  Kolposkopi tipik olarak HPV testi pozitifliği ve  Pap Smear testi gibi rutin rahim ağzı kanseri tarama testleri anormallikler gösterdiğinde yapılır.

Kolposkopi nasıl yapılır?

1. Jinekolojik muayene masasında bacaklar ayaklıklarda olacak şekilde sırt üstü pozisyonda uzanırsınız.

2. Vajina duvarlarını açık tutmak için bir spekulum yerleştirilecektir.

3. Rahim ağzınızı ve çevre dokularınızı yakından incelemek için ışığı ve büyüteçli özel bir alet olan kolposkop kullanılacaktır.

4. Anormal bölgelerin belirlenmesine yardımcı olmak için rahim ağzına bir solüsyon uygulanır.

5. Anormal alanlar tespit edilirse, ileri teşhis için küçük bir doku örneği alınabilir (buna kolposkopi biyopsisi denir).

6. İşlemin tamamı genellikle yaklaşık 10-20 dakika sürer.

KOLPOSKOPİ HAKKINDA

Kolposkopi Sonrası Bakim

1. İşlemden sonra en az 1 hafta cinsel ilişkiden kaçının.

2. En az bir hafta tampon ve  vaginal duştan kaçının.

3. İşlemden sonra birkaç gün hafif kramp, lekelenme veya akıntı olabilir, bu normaldir ancak şiddetli kanama veya şiddetli ağrı yaşarsanız hemen bizi arayın.

4. Birkaç gün yorucu aktivitelerden kaçının, dinlenin ve fiziksel aktiviteyi en aza indirin.

5. Bol sıvı tüketin ve sağlıklı beslenin.

6. Size özel olarak reçete edilmiş bir ilaç verilmişse, reçete edildiği şekilde alınız.

Düzgün bir iyileşme sağlamak ve meydana gelebilecek herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için bu tavsiyeleri takip etmeniz önemlidir.  Herhangi bir endişeniz varsa, bizi aramaktan çekinmeyin.

Kolposkopi için anestezi gerekir mi?

Kolposkopi işlemi genellikle lokal anestezi ile yapılır.  Anestezi uyuşturma kremi, jel veya sprey şeklinde uygulanabilir.  Bazı durumlarda, bölgeyi uyuşturmak için lokal bir enjeksiyon gerekebilir.  Normalde kolposkopi için genel anestezi gerekmez.  Prosedürden önce çok tedirginseniz anestezi seçenekleri tercihinize göre planlanabilir.